Μουσικό Σχολείο Βόλου
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
    • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
      • ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
      • ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
      • ΓΕΝΙΚΑ
      • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
      • ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ-ΤΕΣΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
      • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
      • ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
      • ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ – ΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
      • ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
      • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
      • ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    • Η ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΙΩΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
    • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
      • ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
      • ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
      • ΓΕΝΙΚΑ
      • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
      • ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ-ΤΕΣΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
      • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
      • ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
      • ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ – ΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
      • ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
      • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
      • ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    • Η ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΙΩΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΑ

ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
27/04/2026

Ταξίδι μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού – Σε «Βυζαντινά μονοπάτια» από τη Μαγνησία στην Κωνσταντινούπολη

Βυζαντινά μονοπάτια2

της  Δρ. Αρετής Τζανετοπούλου, συμβούλου Εκπαίδευσης ΠΕ02 Ν. Μαγνησίας.

Με βαθιά συγκίνηση και ανεξίτηλες εικόνες στην καρδιά επιστρέψαμε όλοι μαθητές/τριες και καθηγητές από την εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη-σύμβολο που ενώνει Ιστορία, Πίστη και Πολιτισμό. Οι μαθητές και μαθήτριες πέντε Σχολείων του Νομού μας, του ΓΕΛ Αγριάς, του ΕΠΑΛ Αγριάς «Βαγγέλης Παπαθανασίου», του 2ου Προτύπου ΓΕΛ, του 7ου ΓΕΛ και του Μουσικού Σχολείου που ανήκουν στο «δίκτυο Σχολείων» με θέμα «Βυζαντινά μονοπάτια παιδείας και πολιτισμού: Ρίζες και Φως», μετά από μια ολόκληρη χρονιά δράσεων και προετοιμασίας γνώρισαν την Πόλη των πόλεων. 

Η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτέλεσε μια εμπειρία πνευματικής κατάνυξης και δέους. Παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχείο και νιώσαμε το βάρος της ιστορίας και τη ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας, σε έναν χώρο που διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της πίστης μέσα στους αιώνες. Πήραμε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στο προαύλιο του Πατριαρχείου ψάλαμε τη Φήμη του. Περπατήσαμε στα στενά στο Φανάρι και θαυμάσαμε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. 

Στη Μονή της Χώρας, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες, κορυφαία δείγματα της βυζαντινής Τέχνης δεν ήταν απλώς έργα τέχνης, αλλά αφηγήσεις Πίστης που μας άγγιξαν βαθιά, καθώς μας έφεραν κοντά στην αισθητική και τη θεολογική έκφραση του Βυζαντίου.

Στην Αγία Σοφία, ανάμεσα στο πολύβουο των επισκεπτών, όπου το σήμερα συναντά την Ιστορία, αφήσαμε τις σκέψεις και το συναίσθημα να μας κατακλύσουν σε μια εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια.

Στην Κινστέρνα του Θεοδοσίου, η μυστηριακή ατμόσφαιρα και η υπόγεια αρχιτεκτονική δημιούργησαν ένα σκηνικό σχεδόν μαγικό, προκαλώντας δέος και θαυμασμό και η γνώση έγινε βίωμα.

Στην Παναγία των Βλαχερνών, από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος ύμνος ψάλαμε με τη σειρά μας το ΥΠΕΡΜΆΧΩ και το Χριστός Ανέστη. Στην Αγία Τριάδα, την Χριστιανική εκκλησία στην πλατεία Τακσίμ ανάψαμε το κεράκι μας και προσευχηθήκαμε, καθώς οι μνήμες πολλών από τις διηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων που εκκλησιάζονταν στο ίδιο μέρος μάς γέμισαν συγκίνηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο Ζωγράφειο Λύκειο, όπου οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την ελληνική ομογένεια και ένιωσαν τη συνέχεια του ελληνισμού σε έναν τόπο μακριά από την πατρίδα, αλλά τόσο κοντά στην καρδιά μας. Η ομογένεια εκεί είναι οι σημερινοί Ακρίτες. 

Η περιήγηση στο Ορτακιόι και στο Καπαλί Τσαρσί, οι βόλτες στην Ιστικλάλ, στον Πύργο του Γαλατά, στην Αιγυπτιακή αγορά, στην πλατεία Τακσίμ μάς έδωσαν την ευκαιρία να γευτούμε τα αρώματα, τα χρώματα και τις μουσικές της Πόλης, να μπερδευτούμε στην καθημερινότητά της και να χτυπήσει η καρδιά μας στον ρυθμό της. 

Η κρουαζιέρα στον Βόσπορο με τον ήλιο να βάφει την Κωνσταντινούπολη στα χρώματα του ονείρου και εμείς οι εκπαιδευτικοί να νιώθουμε πραγματικά ότι δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά για το καλύτερο μάθημα Ιστορίας και Πολιτισμού μάς ενθουσίασε. 

Στο Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή Κaraköy / Beyoğlu, δίπλα στον Βόσπορο με μια καταπληκτική αρχιτεκτονική με έμφαση στο φως και τη θάλασσα και με μια καταπληκτική θέα στο Βόσπορο, στο κέντρο της σύγχρονης τέχνης στην Κωνσταντινούπολη είχαμε μια διαφορετική εμπειρία από αυτήν των ιστορικών μνημείων της Πόλης. 

Πέρα όμως από τα μνημεία και τις εικόνες, αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων είναι τα συναισθήματα: η συγκίνηση, η υπερηφάνεια, η ομαδικότητα και η συντροφικότητα αλλά και η αίσθηση ότι για λίγες ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έγιναν κομμάτι μιας ιστορίας που συνεχίζει να ζει. Η εκδρομή αυτή δεν ήταν απλώς ένα ταξίδι· ήταν μια εμπειρία ζωής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη του οποίου η υποστήριξη από την αρχή έως το τέλος αυτής της προσπάθειας ήταν καταλυτική για την πραγματοποίηση του στόχου μας. Πολλές ευχαριστίες στο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Καλλίνικο Γεωργακόπουλο τον πνευματικό μας καθοδηγητή ο οποίος και μας βοήθησε ουσιαστικά στην πραγματοποίηση του προγράμματός μας και μας συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ για τη στήριξη τους διευθυντές/τριες των Σχολείων: κ. Παρασκευά, κ. Λάμπογλου, κ. Σπανόπουλο, κ. Κουμούτση και κ. Μανδράκη. Πολλά «ευχαριστώ» στο τουριστικό γραφείο «Art of travel» στη Μίνα Τελκή και τον Παντελή Τικιντζή που μας έκαναν να νιώσουμε ασφάλεια και μοναδικοί ταξιδιώτες σ’ ένα μοναδικό ταξίδι.

Ιδιαίτερα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συναδέλφους μου, οι οποίοι με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την ιδέα της συγκεκριμένης προσπάθειας, ήταν αυτοί που ενέπνευσαν τους μαθητές/τριές τους να αγαπήσουν αυτό το κομμάτι της Ιστορίας μας, ήταν αυτοί που τους οδήγησαν στα βήματα της Πόλης των πόλεων και είναι αυτοί που με το θεωρητικό τους οπλισμό και την πρακτική τους αποτελεσματικότητα διακρίνονται κυρίως για την αγάπη τους για τα παιδιά: Αλέκα Μούρτζη και Δέσποινα Χρονοπούλου από το ΓΕΛ Αγριάς, Βάσσα Παρασκευά και Αμαλία Αποστολίνα από το ΕΠΑΛ Αγριάς «Βαγγέλης Παπαθανασίου», Ελένη Λυκοδήμου και Ξένια Γαλανοπούλου από το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, Ξανθούλα Σωτηράκη και Παναγιώτης Χαρίτος από το 7ο ΓΕΛ Βόλου και Βαγγέλης Παυλίδης και Μαρία Σπαθή από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Previous StoryΜουσικό Σχολείο Βόλου & Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς τιμούν την Ευανθία Ρεμπούτσικα στην Θεσσαλονίκη 27 Απριλίου και στο Βόλο 4 Μαίου

Related Articles

  • ρητορική φωτό
    ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ… ΑΓΟΡΕΥΕΙ
  • HMM_Logo
    Ενημέρωση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για την συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

CATEGORIES

  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (88)
  • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (4)
  • Η γνώση αλλιώς (10)
  • ΝΕΑ (285)
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ (36)

ARCHIVES

  • Απρίλιος 2026 (3)
  • Μάρτιος 2026 (10)
  • Φεβρουάριος 2026 (7)
  • Ιανουάριος 2026 (4)
  • Δεκέμβριος 2025 (6)
  • Νοέμβριος 2025 (3)
  • Οκτώβριος 2025 (3)
  • Σεπτέμβριος 2025 (3)
  • Αύγουστος 2025 (1)
  • Ιούλιος 2025 (4)
  • Ιούνιος 2025 (7)
  • Μάιος 2025 (6)
  • Απρίλιος 2025 (5)
  • Μάρτιος 2025 (5)
  • Φεβρουάριος 2025 (3)
  • Ιανουάριος 2025 (4)
  • Δεκέμβριος 2024 (3)
  • Νοέμβριος 2024 (4)
  • Σεπτέμβριος 2024 (6)
  • Ιούλιος 2024 (1)
  • Ιούνιος 2024 (2)
  • Μάιος 2024 (7)
  • Απρίλιος 2024 (6)
  • Μάρτιος 2024 (5)
  • Φεβρουάριος 2024 (10)
  • Ιανουάριος 2024 (9)
  • Δεκέμβριος 2023 (5)
  • Νοέμβριος 2023 (6)
  • Οκτώβριος 2023 (4)
  • Σεπτέμβριος 2023 (5)
  • Ιούνιος 2023 (6)
  • Μάιος 2023 (10)
  • Απρίλιος 2023 (5)
  • Μάρτιος 2023 (5)
  • Φεβρουάριος 2023 (2)
  • Ιανουάριος 2023 (3)
  • Δεκέμβριος 2022 (2)
  • Νοέμβριος 2022 (6)
  • Οκτώβριος 2022 (1)
  • Σεπτέμβριος 2022 (4)
  • Ιούλιος 2022 (1)
  • Ιούνιος 2022 (8)
  • Μάιος 2022 (5)
  • Απρίλιος 2022 (7)
  • Μάρτιος 2022 (1)
  • Φεβρουάριος 2022 (2)
  • Ιανουάριος 2022 (2)
  • Δεκέμβριος 2021 (1)
  • Νοέμβριος 2021 (2)
  • Οκτώβριος 2021 (1)
  • Σεπτέμβριος 2021 (3)
  • Ιούλιος 2021 (2)
  • Ιούνιος 2021 (8)
  • Μάιος 2021 (3)
  • Μάρτιος 2021 (1)
  • Φεβρουάριος 2021 (1)
  • Νοέμβριος 2020 (3)
  • Σεπτέμβριος 2020 (5)
  • Αύγουστος 2020 (2)
  • Ιούνιος 2020 (13)
  • Μάιος 2020 (15)
  • Απρίλιος 2020 (8)
  • Μάρτιος 2020 (4)
  • Φεβρουάριος 2020 (4)
  • Ιανουάριος 2020 (3)
  • Δεκέμβριος 2019 (6)
  • Νοέμβριος 2019 (5)
  • Οκτώβριος 2019 (1)
  • Σεπτέμβριος 2019 (5)
  • Αύγουστος 2019 (1)
  • Ιούνιος 2019 (4)
  • Μάιος 2019 (7)
  • Απρίλιος 2019 (4)
  • Μάρτιος 2019 (6)
  • Φεβρουάριος 2019 (8)
  • Δεκέμβριος 2018 (4)
  • Οκτώβριος 2018 (1)
  • Σεπτέμβριος 2018 (3)
  • Ιούνιος 2018 (7)
  • Μάιος 2018 (8)
  • Απρίλιος 2018 (4)
  • Μάρτιος 2018 (5)
  • Φεβρουάριος 2018 (3)
  • Δεκέμβριος 2017 (3)
  • Νοέμβριος 2017 (1)
  • Σεπτέμβριος 2017 (4)
  • Ιούνιος 2017 (5)
  • Μάιος 2017 (5)
  • Απρίλιος 2017 (2)
  • Μάρτιος 2017 (9)
  • Φεβρουάριος 2017 (3)
  • Δεκέμβριος 2016 (3)
  • Οκτώβριος 2016 (1)
  • Σεπτέμβριος 2016 (4)
  • Μάιος 2014 (1)
  • Ιούνιος 2013 (1)
  • Μάιος 2012 (2)

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Τέρμα,
38333 Βόλος - Ελλάδα

Τηλ. 2421071096
Τηλ & fax 2421047155

Απρίλιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« Μαρ    
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
  • RSS