Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024 -2025 συμμετείχαν σε μία σειρά δράσεων και επιμορφώσεων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.
Πιο συγκεκριμένα από 23 – 29 Μαρτίου 2025 η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου έγινε οργανισμός υποδοχής για Γάλλους μαθητές του College Calmette et Guerin από το Écueillé της Γαλλίας. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου φιλοξένησαν τους Γάλλους φίλους τους και έζησαν μαζί μία δημιουργική εβδομάδα διερευνώντας από κοινού τη θεματική του προγράμματος «Shared Myths Shared Voices». Ενδεικτικά συμμετείχαν σε θεατρικό εργαστήρι, σε ομαδικά παιχνίδια, περιηγήθηκαν στην όμορφη Πορταριά όπου διδάχθηκαν τοπικούς μύθους από την ελληνική μυθολογία.
Στο διάστημα 22 Μαρτίου -6 Απριλίου 2025 το Μουσικό Σχολείο έγινε Οργανισμός Υποδοχής για σπουδαστές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Alfreds Kalnins από το Cesis της Λετονίας. Έλληνες και Λετονοί μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο ατομικών μουσικών μαθημάτων, μουσικών συνόλων, μαθημάτων χορωδίας. Αντάλλαξαν καλές πρακτικές και συμμετείχαν μαζί σε μουσική εκδήλωση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των Γάλλων και Λετονών φίλων στο Μουσικό Σχολείο δόθηκαν πάμπολλες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές να γνωρίσουν και να βιώσουν την ομορφιά της διαφορετικότητας. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και την ώρα του φαγητού έγιναν πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Όμορφες αλλά και συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν στο πάρτυ που διοργανώθηκε στο προαύλιο του Σχολείου, όλοι μαζί, καθηγητές και μαθητές, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, χόρεψαν σε ελληνικούς και ξένους μουσικούς ρυθμούς.
Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες 8 εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Βόλου συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα KA122 – Learning Mobility of Individuals, School Education και παρακολούθησαν με επιτυχία για μία εβδομάδα σειρά μαθημάτων που διοργάνωσε η Europass Teacher Academy. Στόχος της επιμόρφωσης, η κριτική αποτίμηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ενίσχυση της συμπερίληψης όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2025 μία ομάδα καθηγητών, αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς: Βογιατζή Ιωάννη, Μακρή Χρυσούλα, Παυλίδη Ευάγγελο και Σουλτάνη Ευαγγελία, ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και παρακολούθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σχολική τάξη με κριτική σκέψη».





Στις 6 Απριλίου 2025 μία δεύτερη ομάδα καθηγητών αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς: Αντωνίου Θεοδότα, Κολλάτου Αικατερίνη, Λουκίδου Δέσποινα και Σίμου Αλεξάνδρα ταξίδεψε στη Γάνδη και παρακολούθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι 6 δεξιότητες του 21ου αιώνα στην εκπαίδευση». Οι 6 δεξιότητες είναι: κριτική σκέψη, συνεργατικότητα, επικοινωνία, δημιουργικότητα, πολιτειότητα – πολιτισμός, εκπαίδευση χαρακτήρων – συνδεσιμότητα.
Οι δράσεις Erasmus+ άνοιξαν νέους ορίζοντες στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα, σηματοδοτώντας ένα δυναμικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της παιδαγωγικής μας ταυτότητας. Ενδυνάμωσαν τους εκπαιδευτικούς με τα εφόδια της παιδαγωγικής και τεχνολογικής καινοτομίας και, κυρίως, άνοιξαν στους μαθητές και τις μαθήτριες τον δρόμο για δημιουργική αλληλεπίδραση και ενεργή συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της γνώσης και του πολιτισμού.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την επόμενη σχολική χρονιά, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική εμπειρία των διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Βόλου με καινοτόμες πρακτικές και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε ένα σχετικό με τις δράσεις βίντεο: