ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

(πηγή: https://diktio-kathigiton.net/)

Εάν επιλέξεις να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου, ως απόφοιτος Λυκείου μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου έχοντας διάφορες επιλογές στη διάθεσή σου:

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τόσο ως απόφοιτος Λυκείου προηγούμενων ετών όσο και ως πτυχιούχος, έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα, θα εξεταστείς στην Έκθεση και σε 3 ακόμα μαθήματα προσανατολισμού.

Οι περισσότερες σχολές έχουν διάρκεια φοίτησης 4 ετών, με εξαίρεση τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και των Μουσικών Σπουδών, που έχουν 5 έτη, και των Ιατρικών σχολών, που έχουν 6. Η φοίτηση στο προπτυχιακό επίπεδο είναι δωρεάν. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως έχεις πρόσβαση σε μια πληθώρα σχολών σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα βέβαια με το επιστημονικό πεδίο που στοχεύεις.

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ

Μετά την απόκτηση του πρώτου σου πτυχίου, εάν επιθυμείς να διευρύνεις τις γνώσεις σου εις πλάτος και όχι εις βάθος, έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις και να εισαχθείς σε κάποιο άλλο τμήμα που του ενδιαφέροντός σου, με ποσοστό κατάταξης 2%-5% επί των θέσεων του τμήματος. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως λαμβάνουν χώρα μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Δεκέμβρη. Η ύλη αλλά και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες αναρτώνται στον ιστότοπο της εκάστοτε σχολής περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Το βασικό πλεονέκτημα εδώ είναι πως διαγωνίζεσαι σε ύλη μαθημάτων της συγκεκριμένης ειδικότητας και μετά από απόφαση του ΔΣ της σχολής, εισάγεσαι όχι στο πρώτο αλλά σε μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης κοινών/παρόμοιων μαθημάτων που έχεις παρακολουθήσει επιτυχώς κατά τη διάρκεια του πρώτου σου προπτυχιακού προγράμματος.

ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Εκτός από τα προαναφερθείσες επιλογές, υπάρχουν και άλλες σχολές με ειδικά συστήματα εισαγωγής που δεν εντάσσονται στο σύστημα των Πανελλαδικών, όπως για παράδειγμα η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, οι Ανώτερες Σχολές Χορού, Ορχηστρικής και Δραματικής Τέχνης, τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές, οι Σχολές Ξεναγών, Επαγγελμάτων Κρέατος, κ.α.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν επιθυμείς να μπεις στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων; Οι επιλογές για κατάρτιση, επιμόρφωση και επαγγελματική εξειδίκευση, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι αρκετές.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Η «Τάξη Μαθητείας» (4 ο έτος ΕΠΑΛ) αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτησή σου από το Επαγγελματικό Λύκειο, η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτείς σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα παραπάνω ισχύουν και για αποφοίτους ΓΕΛ, οι οποίοι όμως εγγράφονται αρχικά στο δεύτερο έτος του ΕΠΑ.Λ και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας.

Η φοίτηση είναι βεβαίως δωρεάν ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αποκτάς Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ.

ΙΕΚ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Τα ΙΕΚ αποτελούν κύριο φορέα παροχής μετα-δευτεροβάθμιας, μη ανώτατης εκπαίδευσης, παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση και μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο.

Μπορείς να εγγραφείς είτε είσαι απόφοιτος δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε κάποιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ή ακόμα και άλλου ΙΕΚ. Οι επιλογές σου θα είναι ανάμεσα σε Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), όπου η φοίτηση είναι δωρεάν, ή και σε Ιδιωτικά. Η διάρκεια σπουδών κυμαίνεται από δύο έως πέντε εξάμηνα, ανάλογα με το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο (π.χ. Σπουδαστής προερχόμενος από ΓΕΛ χρειάζεται 5 εξάμηνα ενώ από ΕΠΑΛ σχετικής ειδικότητας χρειάζεται μόνο 2).

Ως απόφοιτος του ΙΕΚ μπορείς να λάβεις Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4, Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις σχετικές Εξετάσεις Πιστοποίησης.

ΕΑΠ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πρόκειται για δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο εδρεύει στην Πάτρα και παρέχει εξ’ αποστάσεως προγράμματα σπουδών διαφόρων επιπέδων στους τομείς Κοινωνικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Η φοίτηση σε αυτό δεν είναι δωρεάν. Μπορείς να ενημερωθείς για το κόστος της κάθε Θεματικής Ενότητας τόσο για τα Προπτυχιακά όσο και για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών από την ιστοσελίδα του: https://www.eap.gr/

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων για τα Προγράμματα Σπουδών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και το Ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την 1 η Οκτωβρίου κάθε έτους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στην αποστολή φοιτητών στο εξωτερικό. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας, βρισκόμαστε στις δυο πρώτες θέσεις παγκοσμίως μαζί με τη Νότιο Κορέα. Οι χώρες που επιλέγονται κατά κύριο λόγο είναι οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Τα τελευταία χρόνια με την άνθιση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν διευκολυνθεί, καθώς δεν αλλάζουν η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής των φοιτητών και δεν προστίθεται το κόστος διαβίωσης σε μία ξένη χώρα. Εάν επιλέξεις σπουδές στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχεις υπόψιν, πως ερχόμενος πίσω στην πατρίδα, θα πρέπει να αιτηθείς αναγνώρισης του πτυχίου σου από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

Σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου

Τα δυο δημόσια πανεπιστήμια του νησιού δέχονται κάθε χρόνο Ελληνες φοιτητές οι οποίοι συνήθως καταθέτουν μηχανογραφικό κάθε Ιούλιο. Οι θέσεις όμως είναι περιορισμένες και για αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πληρώνοντας φυσικά δίδακτρα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν κάποιες εκπτώσεις ανάλογα με τους βαθμούς των φοιτητών στα απολυτήρια λυκείων. Για αριστούχους μαθητές με βαθμό πέραν του 19 από τα 20 προσφέρονται εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και το 75%.Εκπτώσεις μπορεί να προσφερθούν και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών. Οι δημοφιλέστεροι κλάδοι σπουδών είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, νομικά, επαγγέλματα υγείας, μηχανικής και κοινωνικών επιστημών και πάρα πολλές ακόμη. Συνεπώς όλοι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Κύπρο μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να ζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν. Όλα τα ιδρύματα έχουν εξαιρετικές ηλεκτρονικές ιστοσελίδες απ΄ όπου μπορείτε ν΄ αντλήσετε τις πληροφορίες που θέλετε. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από ίδρυμα σε ίδρυμα και καλό θα ήταν να πάρετε τις σχετικές πληροφορίες απευθείας από το καθένα. Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν καταπληκτικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια και προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για τις σπουδές των νέων . Έχουν συνεργασίες με πολύ γνωστά ονόματα μόνιμων καθηγητών αλλά και επισκεπτών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες . Επίσης κάποια έχουν συνάψει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια . Η έντονη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που καθιστά την Κύπρο τον ιδανικό προορισμό για φοιτητές. Και αυτό διότι τα κορυφαία Ιδρύματά της προσφέρουν στους σπουδαστές την απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμεση ένταξή τους στην αγορά εργασίας. (πηγή: https://www.ethnos.gr/)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο σε σύμπραξη με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Το κόστος σπουδών ποικίλλει από σχολή σε σχολή αλλά παρέχονται εκπτώσεις σε αρκετές κατηγορίες σπουδαστών, όπως επίσης υποτροφίες και οικονομικές διευκολύνσεις. Οι τίτλοι που απονέμονται είναι των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων της αλλοδαπής και στην Ελλάδα για την ώρα αναγνωρίζονται (από το ΣΑΕΠ) μόνο σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά και όχι στα ακαδημαϊκά δικαιώματα (ΔΟΑΤΑΠ). Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι κάτοχοι τους έχουν ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους αποφοίτους Πανεπιστημίων εσωτερικού, δε γίνονται δεκτοί από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τη συνέχιση των σπουδών και την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε τα διάφορα Προγράμματα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης από τα ΚΔΒΜ, αλλά και τα δωρεάν – ανοιχτά μαθήματα που προσφέρουν ελεύθερα τα Πανεπιστήμια σε όλους, όσοι επιθυμούν επιπλέον γνώσεις και νέες ευκαιρίες δια βίου μάθησης.

Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω επιλογές μπορείς να πάρεις από την πύλη του ΕΟΠΠΕΠ: (πηγή: https://www.eoppep.gr/teens/index.php/spoudes_meta_to_lykeio/)